Huurwoning gevonden en nu?
Goed nieuws, je hebt een nieuwe woning gevonden! Misschien is het gelukt via je eigen zoektocht of heb je gebruik gemaakt van de EHR zoekhulp. Maar wat zijn de vervolgstappen? Na de bezichtigingen en het mondelinge en schriftelijke akkoord zijn er namelijk nog vele zaken die je moet regelen. Dit kan je allemaal zelf doen of je maakt gebruik van de EHR Huurderservice. Eerst nemen wij de stappen met je door, zodat je dat inzichtelijk hebt en onderaan de pagina lees je meer over wat wij voor jou kunnen betekenen.
Wat moet je regelen voordat je jouw huurwoning in kan
Om een woning te kunnen huren moet je verschillende documenten en referenties aanleveren. Denk hierbij onder andere aan je ID, werkgeversverklaring, arbeidsovereenkomst en recente loonstroken. Voor de verhuurder is het namelijk belangrijk dat hij een betrouwbare en solvabele huurder heeft die tijdig de huur betaalt en de woning zorgvuldig bewoont. Uiteraard begeleiden wij jou bij dit proces. Op het moment dat je huurder wenst te worden, verstrekken wij je gegevens aan Economic Data Resources B.V. (EDR). EDR zal op basis van deze gegevens een advies geven over je kredietwaardigheid. EDR gebruikt je gegevens voor onderzoek naar je kredietwaardigheid en contactgegevens. Als je bezwaar wilt maken of informatie wenst over het gebruik van uw persoonsgegevens door EDR, zie: https://www.edrcreditservices.nl/privacy-statement/.
Huurovereenkomst en sleuteloverdracht
Is het beoordelingsproces succesvol afgerond en ben je als huurder geaccepteerd, dan wordt de huurovereenkomst opgemaakt. Deze zal in het Nederlands opgesteld worden. Het is belangrijk om de overeenkomst goed door te nemen. Kloppen alle gegevens, staan alle gemaakte afspraken erin, het aantal maanden borg en of het huis gestoffeerd of gemeubileerd wordt opgeleverd.
Heb je de huurovereenkomst ondertekend dan volgt de sleuteloverdracht. Zorg dat je bij de oplevering van de woning alles goed vastlegt. Hoe ziet de vloer eruit, is de keuken in goede staat en welke meubels staan er in de woning. Door dit soort zaken te documenteren voorkom je dat je bij de eindoplevering een meningsverschil hebt over hoe het opgeleverd is. Als jij de woning netjes bewoond hebt, wil je ten slotte jouw volledige borg ontvangen en geen gebrek moeten betalen dat al aanwezig was bij de oplevering.
Contracten afsluiten
Bij het vertrek van de vorige huurder zijn de contracten voor levering van gas, water, elektriciteit en internet opgezegd. Daarom is het belangrijk spoedig contracten bij de verschillende leveranciers af te sluiten. Doe je dit niet, dan kan het water, gas en elektriciteit afgesloten worden. Het internet is waarschijnlijk al direct bij het opzeggen van de vorige huurder gestopt. In sommige steden, wijken en regio’s is het nodig om een parkeervergunning aan te vragen als je jouw auto wilt parkeren. Dit kun je met behulp van de huurovereenkomst zelf bij de gemeente doen.
Mogelijk wil je nog wat zaken aanpakken in het huis. Zo vinden huurders het vaak prettig om wat te verven of te behangen. Let hierbij op wat er in de huurovereenkomst staat, want het kan zijn dat je bijvoorbeeld bij de eindoplevering alles weer in lichte kleuren op moet leveren. Jouw rood geverfde muur moet je dan dus weer wit maken. Is jouw huis klaar? Dan is het tijd voor de laatste en leukste stap; verhuizen en het huis bewonen!
EHR Huurder-service
Zoals je gelezen hebt, komt er veel kijken bij het bewonen van een nieuwe huurwoning. EHR helpt jou graag om dit gemakkelijker voor je te maken. Wij kunnen vele stappen voor je uit handen nemen, zodat jij er minder tijd aan kwijt bent en zeker weet dat alles goed geregeld is.
Aan welke facultatieve diensten moet je dan bijvoorbeeld denken?
- Beheer van de door jou te betalen borgsom middels een de EHR Stichting Derdengeldenrekening;
- Afhandeling van de borgsom na afloop van de eindinspectie;
- Vertaling van huurovereenkomst naar het Engels;
- Voorlichting over en administratieve afhandeling van elektriciteit leverancier naar keuze (inclusief het doorgeven van meterstanden);
- Aanmelden en administratieve afhandeling waterleverancier (inclusief het doorgeven van de meterstand);
- Voorlichting over en administratieve afhandeling van gas en/of verwarming leverancier naar keuze (inclusief het doorgeven van meterstanden);
- Voorlichting over en administratieve afhandeling van TV- en internetleverancier naar keuze;
- Ondersteuning aanvraag parkeervergunning;
- Verstrekken van informatie over de omgeving. Denk hierbij aan het openbaar vervoer, scholen voor jouw kinderen en de huisarts;
- Op jouw verzoek kunnen wij een eindschoonmaak van de woning organiseren. Hiermee zorg je dat de woning weer in perfecte staat wordt opgeleverd. De schoonmaakkosten zijn voor de huurder.
De kosten voor de EHR Huurder-services worden in overleg met huurder individueel vastgesteld met de van toepassing zijnde verhuurmakelaar en zijn afhankelijk van welke onderdelen daarin worden opgenomen. De huurdersservice is facultatief af te nemen door huurder, huurders zijn hiertoe niet verplicht.
Maak je gebruik van EHR als jouw huurmakelaar? Dan is de EHR Huurder-service inclusief.